Weinig eensgezindheid op top Arabische Liga

De top over nucleaire veiligheid in Den Haag was deze week niet het enige internationale overleg op hoog niveau. In Koeweit kwamen de leden van de Arabische Liga dinsdag bijeen voor hun jaarlijkse conferentie, maar gemoedelijk verliep de openingsdag niet. De emir van Qatar haalde hard uit naar de Iraakse en Egyptische regeringen vanwege de wijze waarop in die landen wordt opgetreden tegen bepaalde bevolkingsgroepen.

Zonder de Iraakse premier Nouri al-Maliki bij naam te noemen hekelde de Qatarese sheik Tamim bin Hamad bin Khalifa Al Thani de manier waarop de soennitische minderheid in Irak wordt behandeld door de regering. "Het is de hoogste tijd dat Irak zich uit deze cyclus van geweld en meningsverschillen worstelt", aldus de emir. "Dat kan niet gebeuren als hele bevolkingsgroepen ter zijde worden geschoven of van terrorisme worden beschuldigd, terwijl ze alleen maar gelijkheid willen." Al-Maliki betichtte Qatar er onlangs van soennitische militanten in zijn land in woord en daad te steunen.

Tamim riep de Egyptische regering op een 'politieke dialoog' aan te gaan, een amper verhulde verwijzing naar de onderdrukking van de Moslimbroederschap in Egypte. De twee landen staan al langer op gespannen voet, onder meer omdat Qatar de Moslimbroederschap een warm hart toedraagt. De Broederschap won de verkiezingen nadat de autocraat Hosni Mubarak in 2011 werd verjaagd, maar haar president Mohammed Morsi werd vorig jaar door het leger gewipt.

De Egyptische regering heeft op haar beurt de aanval ingezet op Al-Jazeera, de Arabische nieuwszender die zijn hoofdkantoor in Qatar heeft. Volgens Caïro heeft Al-Jazeera in zijn berichtgeving beelden gemanipuleerd om de onrust in Egypte verder aan te wakkeren. Tegen een aantal journalisten van Al-Jazeera loopt momenteel een rechtszaak.

Een van de weinige onderwerpen waar de delegaties het wel over eens waren was, niet geheel verrassend, Israël. Vooral Nabil Elaraby, de chef van de Liga, haalde fel uit. "De Israëlische bezetting van Israël staat gelijk aan het apartheidssysteem. Het is het laatste bolwerk van kolonialisme in de 21e eeuw", aldus Elaraby.