Koepel Breda eerder leeg door personeelstekort

De Koepelgevangenis in Breda staat vanaf 16 april leeg doordat te veel personeel al een nieuwe baan heeft gevonden. Daarom worden de gedetineerden van de gevangenis, die op 1 januari 2016 de deuren sluit, overgebracht naar detentiecentra elders in het land. Dat meldt het ministerie van Veiligheid en Justitie dinsdag.

De gevangenis kan niet draaien met te weinig personeel, zegt een woordvoerder van het ministerie. "Zo'n honderd man personeel heeft al een andere baan gevonden, waardoor de gevangenis nu nog 175 mensen in dienst heeft. Daardoor kan de gevangenis niet kostenefficiënt open zijn, omdat nu te weinig gevangenen kunnen worden geplaatst."

Het personeel wat nog geen baan heeft, wordt ingezet bij het ontmantelen van de gevangenis. "Daarnaast gaan we kijken of in de omgeving van de gevangenis inrichtingen zijn die behoefte hebben aan nieuw personeel", zegt de woordvoerder. "Deze mensen gaan in ieder geval nuttig ingezet worden."

Mocht er nou toch een groot tekort ontstaan aan gevangenisruimte, dan kan de gevangenis alsnog worden ingezet. "Pas op 1 januari 2016 sluiten echt de deuren en loopt huurcontract", meldt de zegsman. "Op dit moment is het aantal gedetineerden historisch laag, maar het gebouw kan in principe nog gebruikt worden tot de sluiting."