NSS: kans op nucleaire aanslag kleiner

De afspraken die zijn gemaakt tijdens de Nuclear Security Summit (NSS) in Den Haag zorgen ervoor dat de kans op een nucleaire aanslag kleiner is geworden. Dat staat in het slotcommuniqué dat dinsdag werd gepresenteerd. De deelnemende regeringsleiders hebben afspraken gemaakt die het voor terroristen moeilijker moet maken om nucleair materiaal in handen te krijgen of een kernbom te fabriceren.

Een van de belangrijkste afspraken die op de NSS zijn gemaakt is dat de voorraden nucleair materiaal moeten worden verminderd. De deelnemende landen moeten hun voorraad nucleair materiaal, met name hoogverrijkt uranium en plutonium, zo klein mogelijk houden om te voorkomen dat terroristen er de hand op weten te leggen. Daarnaast moet er meer aandacht worden besteed aan de beveiliging van andere nucleaire materialen, zoals kobalt-60, cesium-137 en strontium-90.

Ook is afgesproken dat richtlijnen van het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie worden uitgevoerd. Een groep van 35 landen heeft bovendien afgesproken om de richtlijnen te verwerken in de nationale wetgeving. Tijdens de top, die plaatshad in het World Forum in de hofstad, is daarnaast overleg gevoerd over een uitgebreid raamwerk voor de beveiliging van nucleair materiaal. Een belangrijke rol is daarin weggelegd voor het toezicht op en beoordeling van de beveiliging van nucleair materiaal.

In de slotverklaring wordt ook gewezen op het belang van forensisch onderzoek om misbruik van nucleaire materialen te voorkomen. Met forensisch onderzoek kan de herkomst van nucleair materiaal worden bepaald. Voorafgaand aan de NSS bracht premier Mark Rutte al een bezoek aan het Nederlands Forensisch Instituut (NFI), dat een speciaal programma voor dergelijk onderzoek heeft ontwikkeld. Dit programma is een van de bijdragen van Nederland aan de NSS.

Tevens wordt in de slotverklaring aandacht besteed aan de samenwerking tussen het bedrijfsleven en de overheid. De beveiliging van nucleaire materialen moet in de wet verankerd zijn, maar tegelijkertijd werkbaar zijn voor bedrijven in de nucleaire industrie.