Gordon verbaast zich over Chinees bij koning

Gordon heeft met verwondering gereageerd op het feit dat Xiao Wang een vorkje heeft geprikt met koning Willem-Alexander en koningin Máxima. De Chinese zanger die door Gordon werd neergezet als 'nummer 39 met rijst' schoof aan bij het staatsbanket met de Chinese president Xi Jinping.

"Koning en koningin komen op voor Chinees, maar gingen wel naar Sotsji ondanks de homohaat?", vroeg Gordon zich dinsdagmiddag af op Twitter. "Beetje dom?"

Daags voor de Olympische Spelen in Sotsji wond Gordon zich op over de flinke Nederlandse delegatie die naar Rusland ging voor het sportevenement. De zanger schreef een open brief aan minister-president Mark Rutte. De premier belde vervolgens vanuit Sotsji met Gordon om hem gerust te stellen.

Xiao Wang deed vorig jaar auditie voor Holland's Got Talent, waarvan Gordon een van de juryleden is. Al voordat hij een noot had gezongen beschimpte Gordon Xiao door te vragen welk nummer hij ging zingen. "Nummer 39 met rijst?" Die opmerking leverde Gordon wereldwijd een storm van kritiek op.

Excuses heeft Gordon voor zijn opmerkingen nooit aangeboden. Gordon benadrukte meermaals dat hij niemand wilde beledigen. "Als die man zich echt beledigd had gevoeld, gediscrimineerd had gevoeld, dan had ik hier gezeten met een excuus", zei Gordon eerder in Oog in Oog. De kritiek verbaasde hem.

Xiao zat zaterdag aan tafel met Willem-Alexander, Máxima en president Xi. De Rijksvoorlichtingsdienst bevestigde dinsdag in de Volkskrant dat Xiao's uitnodiging het gevolg was van de landelijke bekendheid die hij kreeg, in combinatie met zijn status van promovendus aan de Rijksuniversiteit Groningen.