Obama krijgt pop van speculaas

Als Obama weer thuis voor de buis zit, heeft hij in elk geval wat te knabbelen. Hij krijgt morgen namelijk bij zijn bezoek aan België door de Amerikaanse ambassadeur een levensgrote beeltenis van zichzelf in speculaas aangeboden.

De koek is gemaakt door bakker Ronny Demedts uit Essen, vlak over de grens bij Roosendaal. Hij maakte de enorme speculaaspop op verzoek van een radioprogramma. Voor de gelegenheid is Obama casual gekleed en houdt hij een basketbal vast. Om de president in speculaas te kunnen gieten, was er eerst wel nog een mal nodig. Die werd uitgestoken in beukenhout door ambachtsman Willy van Oers.

Demedts heeft er al slapeloze nachten aan overgehouden. “Er komt heel wat bij kijken. Het is een hele eer dat ik dit mag maken. Het moet goed zijn, want mijn internationale reputatie staat op het spel.”

De speculaasbakker probeerde de pop van speculaas vrijdag al op de Amerikaanse ambassade af te geven, maar het gevaarte paste niet in de scanner om het te onderzoeken op verborgen voorwerpen. Gisteren kwam er een grotere scanner aan te pas en lukte het wel.