Oekraïense 'opperdemonstrant' gedood bij politieactie

Een prominente figuur uit de radicale nationalistische beweging in Oekraïne is om het leven gekomen toen hij zich verzette tegen een poging van de politie om hem te arresteren. Dat heeft het ministerie van binnenlandse zaken in Kiev dinsdag meegedeeld.

Oleksandr Moezitsjko, alias Sasjko Bily, behoorde tot de Rechtse Sector, die een belangrijke rol vervulde in de demonstraties tegen de pro-Russische president Viktor Janoekovitsj. Hij werd vaak door Rusland opgevoerd als schrikbeeld om te bewijzen hoezeer de nieuwe Oekraïense regering wordt gedomineerd door radicale nationalisten. Moskou heeft de veronderstelde invloed van groepen als de Rechtse Sector aangevoerd als een van de redenen om de Krim in te lijven.

Velen in Oekraïne zeggen dat de invloed van de Rechtse Sector wel meevalt. Volgens de politie werd Moezitsjko gezocht in verband met georganiseerde misdaad, hooliganisme en bedreiging van ambtenaren. Volgens het ministerie van binnenlandse zaken werd Moezitsjko doodgeschoten nadat hij het vuur had geopend op agenten.