Getuige: Turkije chanteerde Demmink

Voormalig hoofdinspecteur van de politie Klaas Langendoen is ervan overtuigd dat Joris Demmink is gechanteerd vanuit Turkije. Dat vertelde Langendoen maandag onder ede tijdens een getuigenverhoor in de rechtbank in Utrecht. Langendoen is opgeroepen door de Stichting de Roestige Spijker die een film wil verspreiden over seksueel misbruik door de voormalig topambtenaar van Justitie Demmink.

Langendoen onderzocht de zaak vijf jaar geleden. Toen hoorde hij van een journalist dat de Turkse overheid beschikte over bewijzen dat Demmink in Turkije met minderjarige jongens de fout in was gegaan.

Turkije zou Nederland hebben gechanteerd met deze bewijzen en de veroordeling van een Turkse zakenman in Nederland hebben afgedwongen. Langendoen die inmiddels voor zichzelf was begonnen als een privédetective, vond het verhaal eerst compleet ongeloofwaardig. Maar hij kon het niet ontkrachten.

Langendoen sprak in Turkije de twee mannen die als minderjarigen slachtoffer zouden zijn geworden van verkrachting door Demmink. Een van de vermeende slachtoffers herkende Demmink van een foto die Langendoen had meegenomen. Demmink houdt zelf vol dat hij sinds 1990 niet meer in Turkije is geweest.

Het verhoor van Langendoen gaat maandagmiddag verder.