[PD] Uitslag Real Madrid - FC Barcelona

El Clásico is een prooi gebleken voor FC Barcelona. In een zinderende wedstrijd werd aartsrivaal Real Madrid met 3-4 verslagen. De arbiter speelde daarin een dubieuze rol. De belangen waren groter dan ooit en dat was in de beginfase te zien aan beide ploegen. Barcelona nam weliswaar het initiatief en had veruit het meeste balbezit, maar toch werd er slordig gespeeld.

Real stelde daar in het begin niet veel tegenover. Verder dan een beetje druk zetten en wat jagen kwam de ploeg van Carlo Ancelotti niet. Barcelona merkte al snel dat de Madrilenen het rustig aan deden en maakte daar dankbaar gebruik van.

Al na zeven minuten was het namelijk raak voor Barça. Lionel Messi stoomde mee op en zag in zijn ooghoek Andrés Iniesta vrij staan. Een balletje breed was precies op maat en Iniesta kon vrij door op het doel van Diego López. Ervaren als hij is, bleef de aanvallende middenvelder koelbloedig en met een kiezelhard schot verschalkte hij de Real-goalie: 0-1. Ook daarna bleef Barcelona het initiatief houden. Prima kansen op de 0-2 waren er voor Messi en Neymar, maar beiden waren niet scherp in de afronding.

Een aloude voetbalwet bleek vervolgens van toepassing. Wanneer je hem zelf niet maakt, is de kans erg groot dat de ander dat wel doet. En dat bleek, want binnen vijf minuten was Real Madrid twee keer trefzeker. De 1-1 kwam van het hoofd van Karim Benzema. Op aangeven van Angel Di María kopte de Fransman de bal hard binnen. Victor Valdes toucheerde de bal nog wel, maar kon de gelijkmaker niet voorkomen. Daar bleef het niet bij, want amper vier minuten later was het weer raak en dat ging volgens hetzelfde recept. De sterk spelende Di Maria zette goed door en zag de compleet vrijstaande Benzema niet over het oog. De aanvaller nam fraai aan en schoot de bal hard binnen: 2-1.

Het tempo bleef vervolgens enorm hoog, maar echte kansen kwamen er niet. Tien minuten voor rust leken beide ploegen het wel even goed te vinden, of de ene ploeg wilde de andere in slaap sukkelen. Dat lukte Barcelona, want een paar minuten voor de theepauze sloegen de Catalanen toe. Neymar zette goed door en bereikte Messi. De kleine Argentijn nam de bal aan, kapte een tegenstander uit en schoot daarna zuiver binnen. López bleek kansloos: 2-2.

De tweede helft begon net zo fraai als de eerste eindigde. Voor beide ploegen was het wel kort aftasten, maar vervolgens ging het tempo weer omhoog en toeschouwers kwamen ogen te kort om het spel te volgen. Al na zeven minuten had Benzema een hattrick op zijn schoen, nadat Bale hem vrij voor Valdes zette. De goalie lette echter goed op en bracht redding. Kort daarop was het wel raak, toen Ronaldo werd gevloerd door Dani Alves. De overtreding werd buiten het zestienmetergebied van Barça gemaakt, maar de dienstdoende arbiter oordeelde anders. Ronaldo kreeg een strafschop en benutte deze: 3-2.

Een foutje wordt wel vaker goedgemaakt en ook tijdens dit enerverende duel was dat het geval. Neymar ging alleen op het doel van Real af en leek te worden vastgehouden door Sergio Ramos. De verdediger kreeg daarvoor een rode kaart, maar daar kunnen vraagtekens bij worden gezet. Het leek eerder op een schwalbe van Neymar, maar een penalty volgde. Messi bleek koelbloedig en schoot de 3-3 hard binnen. De bezoekers bleven daarna doordrukken en het feit dat Benzema bij Real werd gewisseld bleek ook niet goed uit te pakken. Aanvallend leek Real onmachtig en op een gegeven moment stond de thuisploeg met de rug tegen de muur.

Dat resulteerde in een omsingeling en een reusachtige kans voor Alves. De Braziliaanse aanvallende verdediger haalde vernietigend hard uit en leek López te passeren, maar de paal stond hem in de weg. De druk bleef aan en Barcelona maakte uiteindelijk de winnende treffer. Iniesta zette door op de rechterflank, probeerde Carvajal en Alonso uit te spelen, maar werd naar de grond gehaald: penalty met nog vijf minuten te spelen. Messi ging er weer achter staan en schoot de strafschop stijf in de kruising: 3-4 en meteen de winnende treffer.

De titelstrijd ligt door de overwinning van Barcelona weer helemaal open. Real Madrid en Atlético Madrid hebben 70 punten, Barcelona heeft er 69. Er zijn nog negen wedstrijden te spelen.