Dikste man van Engeland krijgt hartaanval

Liam Johnson, een van de dikste mannen van Groot Brittannië, is overleden aan een hartaanval.  Johnson was pas 22 jaar en woog 420 kilo. Hij verkeerde in een dermate slechte conditie dat de hartaanval verwacht werd.

De hulpdiensten probeerden Liam nog te reanimeren, maar even later moest hij worden doodverklaard. 

Vervolgens moest de hulp van twee teams brandweerlieden worden ingeroepen om het stoffelijk overschot van de jongeman te vervoeren en verschillende deur- en raamstijlen moesten worden uitgebroken.

De zaak wijst nog maar eens op de verschrikkelijke tol die obesitas in Groot-Brittannië jaarlijks eist. En dat op een moment dat een recordaantal mensen wordt gediagnosticeerd als obees. Meer dan een kwart (26%) van de volwassen bevolking heeft een gevaarlijk overgewicht, tegen 8% in 1980. In 2007 waarschuwde een overheidsinstantie nog dat tegen 2050 de helft van de Britse bevolking obesitas ontwikkeld zal hebben, hetgeen de economie 60 miljard euro zal kosten.

In januari van dit jaar bracht de National Obesity Forum een rapport uit, waarin ze deze voorspellingen ‘optimistisch’ noemen en dat politiek en maatschappij ‘de ware omvang van het probleem onderschat’.

Onder wetenschappers groeit steeds meer de consensus dat de voedingsindustrie een grote rol speelt in de obesitas-epidemie in de Westerse wereld, met producten die te veel zout, zoet en vet bevatten. Wel is er nog discussie of de producenten van voedingsmiddelen de mensheid opzettelijk afhankelijk houden of dat het gaat om noodzakelijke ingrediënten voor bereiding en conservering.