PVV verliest vijf zetels in peiling

De Marokkanen-uitspraak van Geert Wilders heeft hem, in ieder geval bij de meest recente peiling van Maurice de Hond, deze week vijf zetels gekost. De partij van Wilders zou, indien er nu verkiezingen zouden worden gehouden, naar schatting 22 zetels halen en daarmee niet langer de grootste partij zijn in de peiling.

D66 wint drie zetels en zou uitkomen op 23 zetels in de Kamer. De SP blijft op 23 zetels staan. Het CDA heeft er twee zetels bijgekregen en komt op 21 zetels, evenveel als de VVD. De PvdA verliest nóg een zetel ten opzichte van vorige week en komt op een schamele dertien zetels uit.

Wilders vroeg woensdagavond zijn achterban of deze meer of minder Marokkanen wilde, waarop het publiek luid 'minder' scandeerde. Wilders verzekerde hun ervan dat te zullen gaan regelen door criminele Marokkanen met een dubbel paspoort naar Marokko te sturen, immigratie uit niet Westerse culturen te beperken en vrijwillige remigratie naar het land van herkomst te stimuleren. Tot voor kort kregen remigrerende burgers een heenreisvergoeding en levenslange uitkering.

Van de ondervraagden vindt 72 procent dat de uitspraak van Wilders niet acceptabel is en 23 procent kan er wel mee leven. De vraag of hij strafrechtelijk moet worden vervolgd, kwam uit op 46 procent voor en 46 procent tegen.

Van de ondervraagden vindt 29 procent dat de Tweede Kamer met een cordon sanitaire moet komen. PvdA-Kamerleden Duco Hoogland en Roelof van Laar lieten zaterdag weten dat hun partij geen enkel voorstel van de PVV meer zal steunen, ongeacht de inhoud ervan.

De Hond legde ook een aantal stellingen voor naar aanleiding van de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen. Daaruit blijkt dat 47 procent vindt dat PvdA-leider Diederik Samsom moet aftreden. De PvdA haalde een historisch lage score bij de gemeenteraadsverkiezingen van dinsdag.