'Demmink wel degelijk in beeld in onderzoek'

Oud-topambtenaar Joris Demmink is wel degelijk in beeld gekomen in het onderzoek naar misbruik van minderjarige jongens door hoge ambtenaren. Zijn inmiddels overleden chauffeur, Rob Mostert, heeft tegen de inlichtingendienst BVD gezegd 'er niet meer tegen te kunnen' dat Demmink in de dienstauto af en toe seks had met jongens, zegt oud-hoofdofficier van justitie Hans Vrakking zaterdag in NRC Handelsblad.

Vrakking was in 1998 initiatiefnemer van het Rolodex-onderzoek. Zijn bewering is in tegenspraak met wat minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) eerder deze maand zei. Nadat een ex-agent onder ede had verklaard dat Demmink in het onderzoek voorkwam, zei Opstelten dat dit niet het geval was.

Vrakking zegt verder dat hij tijdens het hoogst geheime onderzoek werd gebeld door toenmalig secretaris-generaal Harry Borghouts. Die liet blijken ontstemd te zijn dat Demmink, toen nog directeur-generaal op het departement, werd onderzocht. "Waar ben jij mee bezig?", zou Borghouts hebben gevraagd.

Vrakking zegt nog altijd niet te snappen hoe de top van het departement op de hoogte kon zijn. Door het telefoontje wist Vrakking dat het onderzoek was uitgelekt en dat eventuele sporen hoogstwaarschijnlijk al waren gewist. Er waren al huiszoekingen gepland.

Borghouts zegt in de krant zich 'absoluut niet te kunnen herinneren' dat hij Vrakking heeft gebeld. Hij spreekt van een 'buitengewoon ongeloofwaardig verhaal'. Wel bevestigt hij dat hij op de hoogte was van het geheime onderzoek omdat de toenmalige baas van justitie, René Ficq, het had genoemd bij een regulier overleg bij de minister en de secretaris-generaal.