Ex-PVV'er Louis Bontes: Wilders afzetten

De PVV-fractie moet Geert Wilders afzetten als fractievoorzitter. Dat zei ex-PVV'er Louis Bontes vrijdagavond in Nieuwsuur. Hij reageerde in het programma op de uitspraak 'minder Marokkanen' die Wilders woensdag deed en de ophef die daarover is ontstaan.

Bontes vindt dat de twaalf overgebleven PVV-Kamerleden na het vertrek van Joram van Klaveren en Roland van Vliet Wilders moeten afzetten als fractieleider. "Dinsdagochtend is de fractievergadering, ze hebben zeven mensen nodig om hem weg te sturen. Ze moeten een harde lijn tegen hem inzetten", aldus de politicus.

Als partijleider kan Wilders niet worden afgezet, want hij is het enige lid van de PVV. "Maar als fractievoorzitter is hij gekozen en kan een meerderheid hem wel degelijk wegsturen", zei Bontes. Volgens de politicus, die vorig jaar in oktober uit de PVV werd gezet en sindsdien als eenmansfractie in de Kamer zit, is Wilders een 'rode lijn' overgegaan.

"Ik vond het scanderen van zijn achterban walgelijk en zeer, zeer onplezierig." Bontes stelt dat PVV'ers op dit moment twee keuzes hebben. "Of je gaat mee of je zegt ik distantieer me hiervan en trek me terug." Hij sluit ook niet uit dat meer PVV'ers de komende dagen uit de partij stappen. "Ik heb het van niemand concreet gehoord, maar ik weet wel dat er mensen zijn die moeite hebben met de uitspraken van Wilders."

Bontes noemde het incident van woensdag een 'exces' en stelde dat hij nog nooit zoiets heftigs heeft meegemaakt binnen de PVV. De politicus werd vorig jaar uit de partij gezet omdat hij meer democratie wilde in de PVV. Ook uitte hij kritiek op het financiële beheer en op de leden van de PVV-fractie.