Samsom: 'Wilders hitst op en zaait haat'

PVV-Geert Wilders heeft zich met zijn uitlatingen over Marokkanen op de verkiezingsavond woensdag schuldig gemaakt aan "ophitsen" en "haatzaaien". PvdA-leider Diederik Samsom heeft dat donderdag tegen het ANP gezegd.

Haatzaaien is een strafbaar feit, maar Samsom is niet van plan aangifte te doen. "Wat hij gisteravond deed, is politiek gezien haatzaaien. Dat is strafbaar. Maar we hebben al eerder gezien dat de uitspraken van Geert Wilders als politicus gedaan grotere grenzen hebben dan het Wetboek van Strafrecht op dit moment", aldus Samsom.

"Deze kwestie moeten we politiek oplossen. Het is een maatschappelijke kwestie. Ook een juridische en ik ga ervan uit dat er aangifte wordt gedaan. Maar ik ben een politicus en moet hem met politieke wapens bestrijden."

Met het ophitsen, met als doel 'minder Marokkanen' is Wilders "echt een paar grenzen over gegaan", zegt Samsom. "Dat heeft in de samenleving ongelooflijk veel emoties opgeleverd en ons de koude rillingen. Ik hoop dat andere partijen hem ook scherper gaan aanpakken en hoop ook dat er binnen de PVV een discussie loskomt over de manier waarop je politiek wil bedrijven."