RTL: 'Geert, ga je schamen'

Voor het eerst in het 25-jarige bestaan van RTL Nieuws heeft de redactie stelling genomen, stelt adjunct-hoofdredacteur Pieter Klein in een open brief aan Geert Wilders.

Die riep gisteren op een PVV-bijeenkomst in de Hofstad dat hij ging zorgen voor minder Marokkanen 'in Nederland én in Den Haag'. Dat kwam hem direct op kritiek van BN'ers, politici, Marokkanen en veel anderen te staan.

"Beste Geert," begint de brief, "Je weet: RTL Nieuws heeft geen mening. Nergens over. We doen niet aan hoofdredactionele commentaren. Niet over stoeptegels, niet over Marokkanen, niet over de euro. En dus ook niet over de PVV, of over jou."

"Wij stellen er een eer in om zo onbevangen en onpartijdig mogelijk verslag te doen; over alle relevante maatschappelijke kwesties, over de bonte kakofonie van meningen, en dus ook over die zaken die de Nederlandse samenleving splijten. Wij werken voor álle kiezers van Nederland."

RTL is ontdaan, schrijft Klein verderop in de brief: "De reden dat ik je dit schrijf, is om publiekelijk op te biechten: het is je gelukt - zelfs RTL Nieuws worstelt met wat je gisteravond hebt gezegd. Je bent écht een grens overgegaan. Minder Marokkanen - en dan de zaal laten scanderen: 'Minder, minder, minder!' Willens en wetens de oudste retorische truc ter wereld toepassen, weten wat er komen gaat, en dan die loze, krankzinnige belofte: 'Gaan we regelen'. Misselijkmakend. En dan die doortrapte, doorzichtige zogenaamde nuancering - 'criminele Marokkanen'. Ja, ja, ja. Vind je het gek dat het historische vergelijkingen regent? Nee, natuurlijk niet - je zocht ze op, je lokte ze weloverwogen uit. Juden raus. Hitler. Goebbels. Herinneringen aan deportatie."

"En dan die ongehoorde brutaliteit, het gore lef: mensen die dat diepgevoelde ongemak voelen en het uitspreken dreigen met aangifte, met vervolging. De vrijheid van meningsuiting tot het aller- alleruiterste oprekken, om vervolgens die van anderen in te perken. Laten we wel wezen: hoe een rechter er eventueel uiteindelijk ook over oordeelt: je zaait haat en je discrimineert. Ongegeneerd. En nog slachtoffer spelen ook.... Ik probeer mijn kinderen de betekenis van artikel 1 van onze Grondwet uit te leggen - alle mensen zijn voor de wet gelijk - en jij beoordeelt mensen op hun afkomst? Je gebruikt afkomst voor politiek gewin?"

"Ach, je zult je schouders er over op halen. Voor het eerst in 25 jaar RTL Nieuws neemt een hoofdredactie van RTL Nieuws stelling. Dat wil zeggen: je dwingt ons om stelling te nemen. En omdat Nederland van álle Nederlanders is, kunnen we ons níet niet uitspreken."

De hele brief is hier te lezen.