Oekraïne: Russen weer weg uit Strilkove

De Russische militairen die zaterdag Strilkove bezetten hebben het Oekraïense dorp nog diezelfde avond weer verlaten. Het gasverdeelstation bij Strilkove, dat op een landtong tussen de Krim en het Oekraïense vasteland ligt, is nog wel in handen van de Russen. Dat zegt de Oekraïense grenswacht.

De voorzitter van de dorpsraad van Strilkove is ervan overtuigd dat de Russische inval op een misverstand berustte, meldt de Oekraïense nieuwssite Ukrainian News. De Russische parachutisten zouden Oleksandr Ponomarev hebben verteld dat ze zich in de landingsplaats hadden vergist. Vervolgens trokken ze zich terug naar de aardgasinstallatie.

De Oekraïense regering reageerde zaterdag woedend op het bericht van de inval. Het zou gaan om de eerste Russische operatie op Oekraïens grondgebied buiten de Krim.

De Krim stemt zondag in een referendum over aansluiting bij Rusland of aan onafhankelijkheid grenzende autonomie. Het schiereiland is voor zijn energievoorziening grotendeels afhankelijk van het vasteland van Oekraïne.