'PVV wordt een gevestigde partij'

Mensen die op de PVV stemmen zijn eigenlijk helemaal niet anders dan kiezers van andere partijen. Ze zijn even geïnteresseerd in de politiek en zijn even cynisch. Dat blijkt uit een onderzoek dat het Kieskompas voor het ANP heeft uitgevoerd in Den Haag en Almere. Dat zijn de enige gemeenten waar de PVV dit jaar meedoet aan de raadsverkiezingen.

Het Kieskompas noemt de uitkomst opvallend. "Uit andere onderzoeken kwam juist het beeld naar voren dat PVV-kiezers bozer en politiek sceptischer zijn dan de kiezers van andere partijen’’, zegt André Krouwel van het Kieskompas. Volgens hem trekt de PVV tegenwoordig niet alleen maar proteststemmers. De partij van Geert Wilders ,,wordt een gevestigde partij". Zijn kiezers zijn een doorsnede van alle kiezers in Nederland.

De PVV-aanhangers mogen dan een doorsnee zijn, ze vinden zichzelf wel rechtser dan de gemiddelde Nederlander. Als de ondervraagden hun eigen meningen aangeven op een schaal van 1 (extreem links) tot 10 (extreem rechts), zetten de meeste Nederlanders zichzelf ergens tussen de 3 en de 8. Ze vinden dus dat ze iets links of iets rechts van het midden staan. Verreweg de meeste PVV’ers in Almere zien zichzelf als een 6 of een 7. De meeste Haagse PVV'ers schatten zichzelf in als een 8. Bovendien ziet een behoorlijk deel van de PVV-aanhang in de beide steden zichzelf als een 10. Rechtser dan dat kan niet.

De onderzoekers keken ook waar de PVV-aanhangers wonen. In Den Haag scoort de partij goed in het stadsdeel Zuid-West, een buurt met veel problemen. De PVV heeft juist redelijk weinig aanhang in rijke buurten als Benoordenhout. In Almere zijn er geen typische PVV-wijken. De partij is gelijkmatig verdeeld over de hele stad.

'PVV wordt een gevestigde partij'
'PVV wordt een gevestigde partij' (Foto: ANP)