Mohammed Benzakour wint E. du Perronprijs

De E. du Perronprijs 2013 is gewonnen door Mohammed Benzakour. Dat heeft de jury van de cultuurprijs zaterdagavond bekendgemaakt tijdens het Tilburgse literatuurfestival Tilt. Benzakour wint met de prijs 2500 euro en een sjaal met geborduurd opschrift, ontworpen door Miriam van der Lubbe.

Benzakour krijgt de prijs voor zijn roman Yemma. In het boek beschrijft Benzakour hoe hij zijn yemma - Marokkaans voor moeder - langzaam ziet afglijden. Ze belandde na een herseninfarct in een rolstoel en werd volledig zorgafhankelijk. "In rake beelden wordt een zorgwereld geschetst die nog niet op de hoogte lijkt te zijn gebracht van de culturele diversiteit in Nederland", aldus de jury.

De prijs gaat naar mensen of instellingen die met een cultuuruiting in brede zin bijdragen aan de multiculturele samenleving. Benzakour krijgt de prijs 27 maart uitgereikt in het Brabants kenniscentrum voor kunst en cultuur in Tilburg.

Andere genomineerden waren Marcel van Engelen met Het Kasteel van Elmina en Aukelien Weverling met Het Land. Vorig jaar won de Vlaming Koen Peeters de prijs voor zijn roman Rwanda, Duizend heuvels. Andere winnaars waren Ramsey Nasr, Abdelkader Benali en Adriaan van Dis. De prijs werd voor het eerst uitgereikt in 1986.