FOK!toen: The Cats

Gisteren overleed plotseling Cees Veerman, de vroegere zanger van de legendarische Nederpopband The Cats. In deze speciale aflevering van FOK!toen blikken we terug op de band die mede verantwoordelijk was voor de totstandkoming van de wereldberoemde palingsound en die uit zou groeien tot de meest succesvolle band uit de Nederlandse popgeschiedenis.

Uit het Nieuwsblad van het Noorden van 5 juni 1975
Uit het Nieuwsblad van het Noorden van 5 juni 1975

De vroege jaren
Voor het ontstaan van The Cats moeten we terug naar het einde van de vijftiger jaren. Gitarist Arnold Muhren vormde in die tijd samen met de voormalige zanger van The Sputniks Cees Veerman een duo waaruit later de groep Electric Johnny and the Skyriders zou ontstaan. Ook drummer Theo Klouwer speelde in The Skyriders. Piet Veerman en Jaap Schilder waren in deze periode eveneens al actief in de muziekwereld en traden op als het Everly Brothersachtige duo The Everly Kosters.

Vanaf 1964 vormen de duo's samen de groep The Mystic Four. Cees en Piet Veerman speelden beiden gitaar en zongen ook samen, Schilder speelde gitaar en piano en Muhren speelde basgitaar. In het daaropvolgende jaar beginnen de mannen op te treden in blauwe kostuums en veranderen de groepsnaam in The Blue Cats. Niet lang daarna wordt de band uitgebreid met drummer Theo Klouwer en wordt de naam van de groep ingekort tot The Cats. In 1965 verschijnt ook de single 'Jukebox' op het Durlaphone label, gevolgd door de single 'Ave Maria'.

Uit de Leeuwarder Courant van 17 juni 1966
Uit de Leeuwarder Courant van 17 juni 1966

De eerste hits
The Cats lenen geld voor nieuwe apparatuur van Jan Buijs, hun latere manager, en doen in 1966 mee aan een talentenjacht, georganiseerd door het populaire radiostation Veronica. Deze weten ze met gemak te winnen. De band krijgt een platencontract bij het platenlabel Imperial Records en brengt op 24 december 1966 de single 'What A Crazy Life' uit, waarmee ze 15 wekenlang in de Top 40 staan en de 14e plaats halen. In juli 1967 scoort de band een grote hit met de single 'Sure He's A Cat', waarmee ze 13 weken in de Top 40 te vinden zijn en die tot de 12e plaats in de hitlijst weet te klimmen.

Uit Het Vrije Volk van 8 december 1967
Uit Het Vrije Volk van 8 december 1967

In oktober 1967 verschijnt Cats As Cats Can, de eerste elpee van de groep. Op de plaat treffen we vooral covers aan van artiesten zoals Greenaway & Cook, maar ook een tweetal composities van Veerman en Veerman. Zowel 'Without Your Love' als 'But Tomorrow' worden als B-kanten van singles uitgebracht. Vanaf 1968 is de groep al zo bekend geworden dat de mannen er van kunnen leven en dus niet langer meer als amateurgroep optreden. Waar de groep voorheen nog als een ruige band werd omschreven spelen de Volendammers nu melodieuze composities, waarbij vooral de harmonische samenzang een grote rol speelt.

The Cats - Cats As Cats Can

Het geluid van de paling
Op de zesde single van The Cats 'Turn Around And Start Again' horen we voor het eerst het typerende geluid dat later de benaming palingsound zou krijgen. De term palingsound werd voor het eerst gebruikt door de in die tijd razend populaire diskjockey Joost den Draayer. Jan en Jaap Buys, de managers van The cats, namen in die tijd regelmatig een pondje verse paling mee voor de deejays, zodat deze hun artiesten lieten horen op de veelbeluisterde radiozender.

Uit het Limburgs Dagblad van 27 november 1967
Uit het Limburgs Dagblad van 27 november 1967

Met de single 'Lea' scoren The Cats hun eerste nummer 1 hit. Het liedje is geschreven door bassist Arnold Muhren en gaat over de 19-jarige fan Lia Vertelman uit Wervershoof. Vertelman was een trouw fan van de groep sinds hun begintijd en had zodoende een innige band met de bandleden gekregen. In november 1967 raakt Vertelman met haar vriend Frits Bartling betrokken bij een zwaar auto-ongeluk en komt daarbij om het leven. Muhren was erg door het voorval geraakt en schreef er, nadat hij contact met de familie had gehad, het liedje 'Lea' over.

The Cats - Lea

Dat ook Piet Veerman in staat is om een tophit te schrijven blijkt als de single 'Where Have I Been Wrong' op de allerhoogste plaats in de Top 40 te vinden is. Het is het begin van een zeer succesvolle periode waarbij de Volendammers regelmatig in de top tien te vinden zijn met diverse singles.

De Duitse singles van The Cats
De Duitse singles van The Cats

Die Katzen
In 1971 scoren The Cats maar liefst drie grote hits in West-Duitsland. Zo staan de singles 'Be My Day', 'Let's Dance' en 'One Way Wind' allemaal in de Duitse top 5. In 1972 neemt de groep het liedje 'She's On Her Own' in het Duits op en brengt deze uit onder de titel 'Du Bist Mein Zuhaus', gevolgd door het Duitstalige album Katzen-Spiele. Bij tournees in Indonesië (1971) en Suriname (1972) spelen de Volendammers in volgepakte stadions. Van de tournee in Indonesië worden ook opnames gemaakt die bij de VARA worden uitgezonden. The Cats proberen vervolgens ook om de Engelse en Amerikaanse markt te veroveren maar zijn daarbij een stuk minder succesvol.

Cats - 45 Lives (een Amerikaanse elpee van de groep)
Cats - 45 Lives (een Amerikaanse elpee van de groep)

The Cats naar Amerika

Uit de Telegraaf van 15 juli 1969
Uit de Telegraaf van 15 juli 1969

In 1972 krijgt Cees Veerman last van stemproblemen en verlaat de groep voor twee jaar. In deze tijd wordt hij vervangen door zijn vaste roadie Piet Keizer. The Cats gaan een jaar later naar de Verenigde Staten om met de Amerikaanse producer Al Capps het album Love In Your Eyes op te nemen. Op Love In Your Eyes horen we een verrassende combinatie van palingpop en country maar de mannen weten niet te overtuigen met het album. Een tournee door Amerika wordt dan ook op het laatste moment afgelast.

Uit de Leeuwarder Courant van 1 november 1974
Uit de Leeuwarder Courant van 1 november 1974

In het jaar dat de groep tien jaar bestaat maken The Cats bekend dat ze vanaf mei 1974 geen optredens meer verzorgen. Wel blijven ze in de studio actief met het opnemen van nieuwe platen. De veelvuldige concerten hebben hun tol geeist en Cees Veerman laat in november van dat jaar weten dat hij de groep verlaat.

Uit de Leeuwarder Courant van 4 juni 1975
Uit de Leeuwarder Courant van 4 juni 1975

De comeback van The Cats
In 1975 komen de mannen elkaar tegen in het Volendamse cafe Spaander. Hun laatste single 'Hard to be Friends' wist maar amper de Top 40 te halen en de mannen wisten dat ze terug moesten naar hun roots. Cees Veerman keert terug als zanger en de groep neemt op het Griekse eiland Rhodos een tv-special op. Op 19 mei 1975 doet de groep voor het eerst haar laatste optreden. Deze vind plaats in Purmerend.

Uit het Nieuwsblad van het Noorden van 28 januari 1975
Uit het Nieuwsblad van het Noorden van 28 januari 1975

Het muzikantenbloed blijft echter kriebelen en zo komt de groep aan het einde van de zeventiger jaren weer bijelkaar om in datzelfde jaar bekend te maken dat ze er weer mee stoppen. Ditmaal nemen ze afscheid met het album The End Of The Show, waarop we ook de gelijknamige single tegenkomen. Met 'The End Of The Show' zouden The Cats hun laatste top 10 scoren. Nadat Veronica in 1983 een tv-special getiteld The Story Of The Cats uitzendt over de Volendammers blijkt Nederland nog niet uitgeluisterd te zijn op de groep en zodoende komen de mannen opnieuw bij elkaar voor een reunie.

Uit de Leeuwarder Courant van 2 en 11 juli 1986
Uit de Leeuwarder Courant van 2 en 11 juli 1986

In 1985 komt er een definitief einde aan de groep als Piet Veerman aan een solo-carrière begint. Zelfs een rechtszaak weet hem niet te weerhouden. In 1994 nemen de overgebleven bandleden het album Shine On op, met Jan Akkerman op gitaar en Flaco Jimenez op accordeon. De plaat is geen succes. Op 8 februari 2001 overlijdt drummer Theo Klouwer op 53-jarige leeftijd aan hartproblemen na een levertransplantatie.

Uit de Leeuwarder Courant van 14 september 1999
Uit de Leeuwarder Courant van 14 september 1999

De Orde van Oranje Nassau
In 2002 verschijnt de verzamelaar The Complete Collection, bestaande uit 3 cd's en een dvd. Naast onuitgebrachte demo's en live-opnames treffen we op de dvd ook prachtige opnames aan uit de jaren 1969 tot 1983, onder meer uit de Toppop- en Musikladen-archieven.

Uit het Dagblad van het Noorden van 24 maart 2006
Uit het Dagblad van het Noorden van 24 maart 2006

In 2006 worden Cees Veerman, Piet Veerman, Jaap Schilder en Arnold Mühren benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. De groep treed eenmalig op en neemt twee nieuwe nummers op die zijn geschreven door John 'Koningslied' Ewbank. Zowel 'Those Were The Days' als 'The Best Years Of My Life' zijn op het album Those Were The Days terug te vinden. Van het album worden 35.000 exemplaren verkocht en behaalt zo de gouden status.

Cats - Those Were The Days

46 jaar na hun eerste single verschijnt in 2011 de verzamelbox Trying To Explain: Cats Only. De set bestaat uit een cd met niet eerder uitgebrachte demo-opnames en een dvd met beeldmateriaal wat nooit eerder te zien was. Een prachtige aanwinst voor de fans van de groep uit Volendam. The Cats waren commercieel gezien veruit de meest succesvolle band van Nederlandse bodem. Alleen The Beatles, Abba, Queen, Michael Jackson en George Michael scoorden in Nederland meer nummer 1 hits.