Chauffeurs gaan opnieuw actie voeren

Het cao-overleg tussen vrachtwagenchauffeurs en transportwerkgevers is zaterdag opnieuw op niets uitgelopen. In Dordrecht, Assen, Nieuwegein en Asten vonden bijeenkomsten plaats waar zo'n achthonderd truckers op af waren gekomen. De onderhandelingen zitten al weken muurvast. De chauffeurs gaan zich daarom nu voorbereiden op acties. Dat melden FNV Bondgenoten en CNV Vakmensen.

De bonden laten weten dat ze de werkgevers de komende week een ultimatum gaan stellen. "Als ze daar geen gehoor aan geven, beginnen we eind volgende week met doelgerichte acties. Bijvoorbeeld bij de distributiecentra van supermarkten. Laten we hopen dat het niet zover hoeft te komen", zegt onderhandelaar van CNV Tjitze van Rijssel.

Zijn collega van FNV Egon Groen stelt dat de vrachtwagenchauffeurs 'duidelijk' hebben aangegeven dat ze het bod van de werkgeversorganisaties niet accepteren. "Daarom gaan we nu acties voorbereiden. Die acties zullen zich stap voor stap opbouwen", aldus Groen.

FNV wil een eenjarige cao met een loonsverhoging van drie procent, meer zeggenschap over werktijden en scholing. CNV heeft vanaf het begin gepleit voor een snelle cao-ronde, met alleen een loonsverhoging van drie procent.

De werkgevers zeggen echter 'te allen tijde nul procent loonsverhoging te bieden'. "De werkgevers bieden een lege buidel. Nul procent. Tegelijkertijd roepen ze de bonden op om weer te komen overleggen. Maar dat heeft natuurlijk geen enkele zin, als er niks op tafel ligt", zegt Van Rijssel.

De nieuwe cao moet voor 140 duizend werknemers in de transport en logistieke sector gaan gelden.