Barman veroordeeld voor steekvlam in Haags café

Een barman is donderdag veroordeeld voor het veroorzaken van een brand in het Haagse danscafé waar hij werkte. De rechtbank in Den Haag legde hem een celstraf op van twaalf dagen, de tijd van zijn voorarrest, en een voorwaardelijke celstraf van drie maanden. Bij de brand raakten drie bezoekers zwaargewond.

De 29-jarige barman veroorzaakte in juni 2012 een steekvlam bij een act die hij wel vaker deed. Daarbij stak hij aanstekervloeistof op een metalen dienblad in brand tijdens een bepaald housenummer.

Op de bewuste avond gebruikte de man echter een andere vloeistof, namelijk bio-ethanol, waarop een enorme steekvlam ontstond die brand veroorzaakte. Drie cafégangers die aan de bar stonden liepen zware brandwonden op. Andere bezoekers raakten lichtgewond.

De rechtbank rekent het de barman zwaar aan dat hij letterlijk met vuur heeft gespeeld in een drukke kroeg. Het Openbaar Ministerie had een werkstraf geëist van 150 uur, waarvan de helft voorwaardelijk.

De advocaat van de verdachte, Tjalling van der Goot, noemt het vonnis 'onvoldoende gemotiveerd'. De rechtbank heeft onder meer niet uiteengezet waarom een deskundige die stelde dat de steekvlam niet te voorzien was, niet is gevolgd. De raadsman en zijn cliënt beraden zich over het instellen van hoger beroep.