[PS] Goud na protest voor skiester Schaffelhuber

De Duitse skiester Anna Schaffelhuber heeft, na protesten, alsnog het goud toegewezen gekregen op de slalom in de categorie zittend. Woensdag werd ze na de eerste run gediskwalificeerd, maar dat is na de hoorzitting op donderdag ongedaan gemaakt.

Na de eerste run ging Schaffelhuber al ruim aan de leiding. De Oostenrijkse trainers tekenden echter protest aan tegen het resultaat van de Duitse. Ze zou bij de start met twee stokken hebben afgezet vanuit het startpoortje, iets wat volgens de regels van de Paralympische Spelen niet is toegestaan. Omdat de Duitsers het hier niet mee eens waren hebben ze direct een tegenprotest aangetekend.

Het goud op de slalom ging na de tweede run aanvankelijk naar de eveneens Duitse Anna-Lena Forster. Zij gaf later op woensdag al aan niet blij te zijn met haar medaille, omdat de diskwalificatie van Schaffelhuber in haar ogen onterecht was. Ook de algemeen directeur van het Oostenrijks Paralympisch Comité was het niet eens met het protest en distantieerde zich van het besluit van de trainers, die het protest aantekenden. 

Op woensdag heeft Schaffelhuber wel een tweede run geskiet, voor het geval het protest van Duitsland goedgekeurd zou worden. De tijd daarvan zou alleen bekend gemaakt worden als op donderdag besloten werd dat de diskwalificatie teruggedraaid zou worden, en dat werd inderdaad gedaan. Hierdoor ging het goud alsnog naar tweevoudig wereldkampioene Schaffelhuber, die daarmee haar derde goud van de Spelen in Sochi pakte. Forster heeft nu het zilver, terwijl Kimberly Joines uit Canada brons heeft. Voor de Amerikaanse Laurie Stephens was het besluit zuur, want zij raakte haar bronzen medaille kwijt.