Vrouw Thielemans is emotioneel door stop carrière

Huguette Thielemans is erg in de war door het feit dat haar man Toots Thielemans zijn muzikale carrière heeft beëindigd. "Het is moeilijk, heel verdrietig", zegt ze in De Telegraaf. "Excuses, maar ik kan niet verder praten."

De 91-jarige Belgische jazzgrootheid heeft woensdag bekendgemaakt niet meer op te willen treden omdat zijn gezondheid hem in de steek heeft gelaten. "Hij is op", reageert zijn manager in de krant. "Toots wil niet meer naar buiten. Niet meer spelen. Het is hem te veel geworden, het is voorbij."

Thielemans annuleerde ook enkele concerten die hij deze maand en in mei zou geven in Antwerpen. Zijn manager hoopte nog dat de mondharmonicaspeler van gedachten zou veranderen. "We hebben nog geprobeerd hem om te praten, maar hij wil echt niet meer. Ik heb toen de knoop maar doorgehakt. En daarmee een punt achter een carrière van zeventig jaar gezet."

De muzikant begon zijn carrière op 3-jarige leeftijd met een accordeon en raakte al snel verslingerd aan zijn harmonica. Hij was in zijn jeugd al dol op de gitaarmuziek van Django Reinhardt en werd ook beïnvloed door jazzlegende Charlie Parker. Thielemans werd in eerste instantie bekend door zijn spel op gitaar en fluit. Zijn grote doorbraak kwam in 1950 als begeleider van Benny Goodman.