OM in hoger beroep tegen straffen homomishandelaars

Het Openbaar Ministerie tekent hoger beroep aan tegen de straffen die twee Utrechtse tieners kregen voor het mishandelen van twee homo's. Justitie vindt dat de jongens er met deels voorwaardelijke werkstraffen te makkelijk vanaf komen.

De jongens van 14 en 16 werden vorige week veroordeeld tot een werkstraf van respectievelijk tachtig en zestig uur. Omdat een deel voorwaardelijk is, blijft voor beiden nog twintig uur werkstraf over. De oudste kreeg ook een leerstraf van veertig uur en de jongste moet zich van de rechtbank in Utrecht laten begeleiden door de jeugdreclassering.

Justitie vindt de straffen niet in verhouding staan tot wat de jongens hebben gedaan en de gevolgen voor de slachtoffers. Het OM had tegen beide jongens een werkstraf van zestig uur en voorwaardelijke jeugddetentie van twee weken geëist.

De mishandeling vond in juli plaats in een winkelcentrum in de Utrechtse wijk Zuilen, waar de slachtoffers boodschappen aan het doen waren. Een van de mannen liep bij het geweld een blauw oog, schrammen en een scheve neusbrug op. De ander had een gekneusde ribbenboog.