Nog geen witte rook voor bankenunie

De EU-lidstaten en het Europees Parlement lijken nog ver van een akkoord over een bankenunie, zo bleek dinsdag na overleg in Brussel van de Europese ministers van financiën en economische zaken. Het Griekse EU-voorzitterschap gaat woensdag naar het parlement in Straatsburg om verder te onderhandelen.

"De standpunten van de twee partijen liggen nog ver uit elkaar", zei Eurocommissaris voor interne markt Michel Barnier, die namens de Europese Commissie meepraat, na het overleg van de ministers. De discussie gaat over de wijze waarop falende banken moeten worden afgewikkeld in het zogeheten Single Resolution Mechanism.

Zo is er onenigheid over de vraag wie moet beslissen dat een bank geliquideerd moet worden, de commissie (zoals het parlement wil) of de lidstaten. Ook over de tijdspanne waarin er één gemeenschappelijke stroppenpot moet komen verschillen de meningen.

De Griekse minister van financiën, Giannis Stournaras, kreeg dinsdag van de lidstaten een mandaat mee om in Straatsburg met het parlement verder te onderhandelen, samen met zijn Nederlandse collega en Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem. Wat dat mandaat behelst wilde Stournaras na afloop niet onthullen, wel dat het dinsdag "lange, moeilijke maar constructieve besprekingen" waren geweest.

"We kunnen niet alle wensen van het parlement accepteren, maar we zijn bereid om tot een oplossing te komen", zei de Duitse minister Wolfgang Schäuble na afloop. Een bron bij het overleg zei dat de besprekingen moeizaam verlopen, maar verwachtte toch dat er een compromis uit de bus zal rollen. "Soms heb je een crisis nodig om vooruit te komen."