'Meerderheid voor verscherpen vuurwerkregels'

Een ruime meerderheid van de Nederlanders juicht het voorstel om op oudejaarsdag pas vanaf 23.00 uur vuurwerk af te steken toe. Zo'n 78 procent is enthousiast over het plan van de vier grote steden. Ook het idee om de verkoop van vuurwerk uit te stellen tot 30 december wordt positief ontvangen. Ruim 82 procent van de ondervraagden is voor.

De cijfers komen uit een enquête die RTL Nieuws onder ruim zeshonderd mensen liet houden en waarover het dinsdag bericht. Tien procent zegt op voorhand al dat zij zich niet zullen houden aan de eventuele nieuwe regels. Vooral mannen zijn minder enthousiast over de voorstellen van de steden.

De ondervraagden twijfelen overigens wel of aangepaste afsteektijden voor minder overlast zorgen. Bijna de helft denkt dat de overlast over het algemeen afneemt, maar dat geldt niet voor overlast van illegaal vuurwerk.

Volgens RTL is er verder maar weinig verschil tussen jongeren en ouderen. Bijna iedereen ziet een beperking van de afsteektijden als een voordeel. Wel zijn ze verdeeld over de vraag of de regels landelijk moeten worden aangepast. Zo is in de leeftijdsgroep tussen de 50 en 65 jaar bijna 82 procent voorstander tegen bijna 69 procent in de categorie 18 tot 34-jarigen.

Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht willen de periode om vuurwerk af te steken drastisch inkorten. Op oudejaarsavond zou dat alleen van 23.00 uur tot 01.00 uur moeten mogen, zo staat in een brief namens de burgemeesters aan het kabinet. Nu mag vuurwerk al vanaf 10.00 uur worden afgestoken en mag dat nog tot 02.00 uur doorgaan. Vuurpijlen en ander knalwerk mag al vanaf 28 december worden verkocht.