Afluisterbevoegdheden nog niet verruimd

Het kabinet is er nog niet over uit of de inlichtingendiensten AIVD en MIVD meer bevoegdheden moeten krijgen om telefoon- en internetverkeer af te luisteren. Een commissie heeft eerder geadviseerd om ook afluisteren via de kabel mogelijk te maken, maar het kabinet is daar nog niet aan toe.

Het kabinet heeft nog geen besluit genomen 'omdat dit nauw luistert', heeft minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) dinsdag aan de Tweede Kamer geschreven. Het kabinet denkt nog na over 'een relevante norm, waarbij de privacy van Nederlandse burgers blijft gewaarborgd'.

De Nederlandse inlichtingendiensten AIVD en MIVD mogen nu alleen telefoongesprekken aftappen via de ether. Volgens een in december verschenen rapport van de commissie-Dessens is dat achterhaald, nu door technologische ontwikkelingen het meeste telefoon- en dataverkeer via kabels verloopt.

De commissie adviseerde het kabinet afluisteren via de kabel ook toe te staan en tegelijkertijd de controle op de geheime diensten te vergroten. Ook moest de Tweede Kamer meer informatie in het openbaar krijgen. Volgens het kabinet is er al gezorgd voor betere aansturing van de AIVD en wordt alle informatie die gepubliceerd kan worden, in het openbaar met de Kamer gedeeld.

Plasterk zegt wel dat hij 'ongemak' voelt. "Het noodzakelijk heimelijke karakter van de diensten verhoudt zich slecht met het rechtzetten van misstanden in het openbaar." Plasterk kwam vorige maand in grote politieke problemen nadat was gebleken dat hij in de media verkeerde informatie had gegeven over het verzamelen van metadata door de geheime diensten.