Scenarist Ridley ontkent vete met regisseur McQueen

Scenarist John Ridley zegt dat er niets aan de hand is tussen hem en regisseur Steve McQueen. Vorige week zondag won de Amerikaan een Oscar voor zijn script van het slavernijdrama 12 Years a Slave, maar vergat McQueen te bedanken tijdens zijn speech. Meteen ging het gerucht dat de twee niet met elkaar door een deur konden.

"Ik heb er spijt van, maar vergeet niet dat ik zo'n 24 uur eerder Steve nog uitgebreid had bedankt bij de Spirit Awards", zegt Ridley tegen het Amerikaanse blad Entertainment Weekly. "Die man heeft mijn leven veranderd. Bij de Oscars heb je zo'n halve minuut voor je dankwoord en als je het podium op moet, lijkt het net alsof alle zuurstof uit de kamer wordt gezogen."

Ridley weet zich nog allerlei details te herinneren. "Ik weet nog dat ik mijn vrouw tweemaal omhelsde en dat Meryl Streep mijn arm aanraakte. David O. Russell gaf me een knuffel. Iedereen denkt altijd dat wij ruzie hebben."

Eenmaal op het podium was het niet noemen van McQueen niet zijn enige misser, vindt Ridley. "Ik heb een zekere Gayle uitgebreid bedankt voor haar hulp met mijn scenario. Dat is dus mijn vrouw. Ik denk dat de meeste mensen dat niet duidelijk was. Gelukkig begreep zij het wel."

Het ging Ridley eigenlijk helemaal niet om de mensen in de zaal, maar om Solomon Northup, op wiens autobiografische verhaal de film is gebaseerd. "Ik wilde alleen maar iemand bedanken die vanaf het begin in me heeft geloofd. Daarna moest alle tijd gaan naar Solomon."

12 Years a Slave gaat over Northup, een vrije Amerikaan in New York die wordt ontvoerd en als slaaf verkocht in het zuiden van de Verenigde Staten. Daar komt hij uiteindelijk terecht bij een sadistische plantage-eigenaar, een rol van Michael Fassbender.

Uiteindelijk is Ridley blij dat de hele controverse bij de Oscars ging om zijn vermeende vete met McQueen. "Onze film werd eerst verguisd omdat hij martelen zou verheerlijken of alleen maar het schuldgevoel van de blanken wilde wegnemen omtrent de slavernij. Tijdens de Oscars ging het alleen maar om wie wie wel of niet bedankte."


Scenarist Ridley ontkent vete met regisseur McQueen (Foto: Novum)