Celstraf voor Helmonder die woning liet exploderen

Een 41-jarige man uit Helmond is veroordeeld tot een halfjaar celstraf omdat hij in november 2010 een ontploffing in zijn eigen woning heeft veroorzaakt. Dat heeft de rechtbank in Den Bosch dinsdag bepaald. Ook moet hij een schadevergoeding van vierduizend euro betalen.

De rechter stelde dat de man de explosie, waardoor in totaal veertien woningen moesten worden ontruimd, heeft veroorzaakt door in zijn appartement de gaskraan open te draaien. Toen een geruime hoeveelheid gas was vrijgekomen, stak de man een sigaret aan en volgde de ontploffing.

De Helmonder heeft met zijn actie volgens de rechtbank veel maatschappelijke onrust en grote materiële schade veroorzaakt. "De verdachte heeft door zijn gedrag bewust het leven van zijn buren in gevaar gebracht", zo stelde de rechter. De man heeft steeds verklaard dat hij zich niets meer van het voorval kan herinneren.

Hij raakte zelf zwaargewond door de explosie en moest met tweede- en derdegraads brandwonden over dertig procent van zijn lichaam naar het brandwondencentrum in Beverwijk worden afgevoerd. Omwonenden raakten niet ernstig gewond. Wel klaagden sommige mensen over piepende oren door de harde knal.

De explosie vernielde de gevel van de woning. Ook de pui van het trappenhuis werd helemaal weggeslagen. Enkele tussenmuren liepen eveneens schade op en ook zorgde brand na de ontploffing voor problemen.

Het Openbaar Ministerie had een celstraf van tien maanden tegen de man geëist.