Beroep ingesteld tegen 'gigastal'

Milieugroepen en omwonenden hebben beroep aangetekend tegen een milieuvergunning voor een megastal in Grubbenvorst. De provincie Limburg heeft de vergunning voor het houden van 35.000 varkens in januari afgegeven.

Wakker Dier, een van de bezwaarmakers, spreekt van een 'gigastal' omdat er volgens de plannen naast de varkens 1,1 miljoen kippen moeten worden gehouden. Dat zijn ongeveer vijf keer zo veel dieren als de limieten die toenmalig staatssecretaris Henk Bleker (CDA) in 2012 voor stallen in gedachten had.

Het beroep dat is aangetekend richt zich op milieutechnische bezwaren zoals stankoverlast en geluidshinder. Dat wordt vooral gedaan omdat er geen wetgeving bestaat die het dierenleed bestrijdt dat met zo'n megastal gepaard gaat, legt campagneleider Sjoerd van de Wouw uit.

"Veel supermarkten zullen het vlees weigeren vanwege de dieronvriendelijkheid. De varkens worden zo dieronvriendelijk gehouden dat het vlees niet voldoet aan de minimale normen die veel supermarkten ondertussen stellen aan hun goedkoopste varkensvlees: Eén Beter Leven ster van de Dierenbescherming", schrijft de Stichting.

Ook bij de kippen loopt de gigastal volgens de stichting 'hopeloos' achter bij de maatschappelijke ontwikkelingen. "De kippen zijn de omstreden plofkippen. De moederdieren zullen zelfs nog in kooien worden gehouden."

De provincie moet nog besluiten of de kippen er ook mogen worden gehouden. Als dat uiteindelijk niet mag, bestaat volgens Van de Wouw de kans dat de hele stal niet meer rendabel is.

Het is niet de eerste keer dat een vergunning voor de stal is afgegeven. Vorig jaar vernietigde de Raad van State nog een eerder afgegeven vergunning omdat er onvoldoende inspraak was geboden, maar nu is dus een nieuwe vergunning verleend.

Bleker had in 2012 nog het voornemen om stallen met meer dan 10.000 varkens en 240.000 kippen te verbieden. Hij schoof het besluit echter door naar een volgend kabinet. "Maar het huidige kabinet heeft de megastallen nog geen strobreed in de weg gelegd", schrijft Wakker Dier. "Ondertussen zijn er in ons land al meer dan zeshonderd megastallen gebouwd. In 2005 waren dat er nog 184."

In een ander proces rond de stal vingen omwonenden en de lokale vereniging Behoud de Parel vorige week nog bot. Zij hadden bezwaar aangetekend tegen de bouwplannen. De bewoners hadden aangevoerd dat de plannen de volksgezondheid bedreigen, maar de rechtbank in Roermond hecht meer waarde aan een onderzoek van de GGD. Die concludeerde eerder dat de stal geen invloed heeft op de gezondheid.

Ook wees de rechtbank op de aangevraagde milieuvergunningen. Als die worden verleend mag volgens de rechtbank worden aangenomen dat de omgeving voldoende is beschermd tegen de gevolgen.