[PS] Etherington zorgt voor speciale Britse skimedaille

Op de Paralympische Winterspelen in Sochoi heeft de Britse Jade Etherington voor een bijzondere skimedaille gezorgd. In de categorie slechtziend bij het alpineskiën heeft Etherington het zilver behaald op de afdaling. Het goud ging naar de topfavoriete Henrieta Farkasova uit Slowakije. Aleksandra Frantseva mocht voor Rusland het brons ophalen. 

Even was het nog helemaal niet zeker of de 22-jarige Etherington deel zou nemen an de Spelen. In november 2012 deed ze wanhopig een oproep op Facebook op zoek naar een gids die haar voor zou gaan tijdens de afdaling. In 2013 zat ze nog altijd zonder en moest ze vrezen voor haar deelname aan de wereldkampioenschappen in La Molina. Op het WK kon ze zich kwalificeren voor de Spelen en dat kwam in gevaar. 

"Heel frustrerend, want ik weet dat ik wedstrijden kan winnen", vertelde Etherington toentertijd aan de BBC. Samen met de achttienjarige Caroline Powell gingen ze deze Spelen pas voor derde keer in hun carrière naar beneden en dat was meteen goed voor het zilver. 

Bij de mannen prolongeerde de Bask Yon Santacana Maiztegui in dezelfde categorie zijn titel op de afdaling. Miroslav Haraus uit Slowakije pakte het zilver voor de Canadees Mac Marcoux. 

De afdaling in de categorie zittend voor vrouwen was een Duits-Amerikaans feestje. Slechts vier zitskiesters haalden de finish. Anna Schaffelhuber pakte het goud voor de twee Amerikaansen Alana Nichols en Laurie Stephens.