[PS] Russen domineren biatlon

Op dag één van de Paralympische Winterspelen domineert Rusland in het biatlon. Samen met Oekraïne eisten ze alle medailles op met uitzondering op de zes kilometer bij de vrouwen in de zittende categorie. Die Paralympische titel, de eerste van het hele toernooi, ging naar de Andrea Eskau uit Duitsland.

Voor het zilver wist de Russin Svetlana Konovalova ondanks één misser de concurrentie voor te blijven. Het brons was er voor Olena Iurkovska uit Oekraïne. Na afloop deed de Paralympisch kampioen op de vijf kilometer in 2006 nog stof opwaaien met een protest tegen de inval van Rusland op de Krim. "Ik draag mijn eerste medaille in Sochi op aan een onafhankelijk Oekraïne", zei de 30-jarige Iurkovska. "Elke keer dat ik race, zal dat zijn voor de onafhankelijkheid van Oekraïne en de vrede in mijn land."

De titel in de staande categorie ging naar Alena Kaufman uit Rusland. Met geen enkele fout wist ze haar landgenote Anna Milenina, die twee fouten maakte, voor te blijven. Kaufman haalde nog niet eerder het podium op de Paralympics en stopte zelfs in 2011 om moeder te worden. Het brons was voor de Oekraïnse Yulia Batenkova. 

In de categorie visueel beperkt ging het goud naar de Russische wereldkampioene Michalina Lysova die foutloos de finish haalde. Haar landgenote Yulia Budalayeva pakte het zilver, het brons was wederom voor Oekraïne: Oksana Shishkova.