PVV'er wilde eigen partij oprichten

Als we het NRC mogen geloven, had Joram van Klaveren, tweede kamerlid van de PVV, vrij recent nog plannen om zich, naar goed partijgebruik, af te scheiden van de populistische beweging. Dit valt te lezen uit interne communicatie binnen de partij van Wilders, waar het NRC klaarblijkelijk inzage in heeft.

Van Klaveren was tot voor kort van plan een nieuwe rechtse partij op te richten: Rechts Nederland (RNL). De vertrouweling van de blonde leider is van mening dat de partij een te linkse koers vaart. Zo is van Klaveren het niet eens met de standpunten van de PVV betreffende uitkeringen en zorg. Uit correspondentie met medepartijgenoten blijkt verder dat Joram niet te spreken is over de 'luie' Martin Bosma en maakt hij zich geregeld druk over het grillige karakter en woede-uitbarstingen van hun leider.

Volgens ingewijden zag van Klaveren van zijn muiterij af toen Wilders hem een hogere functie binnen de beweging had aangeboden. De grootafnemer van peroxide kon namelijk niet een zoveelste afvaller gebruiken en werkt nu dus noodgedwongen samen met een dissident.

Op Radio 1 is de mening gevraagd omtrent deze kwestie aan de Haagse lijsttrekker van de PVV, Leon de Jong. Geheel in de lijn der verwachting ging de Jong niet inhoudelijk in op de kwestie, maar wist hij wel te melden dat het hier een rommelartikel betreft in een roddelblad. Ook begrijpt hij niet dat mensen het NRC nog serieus nemen.

Van Klaveren wil ook niet op de zaak ingaan. De PVV zelf was eveneens niet bereikbaar voor commentaar.