Russische troepenuitbreiding op de Krim

Rusland is bezig met een uitbreiding van zijn troepenaanwezigheid op de Krim. Dat hebben getuigen gezegd, liet een woordvoerder van de Oekraïense strijdkrachten op de Krim, Vladislav Seleznjov, weten.

Getuigen zagen vrijdagavond hoe militaire amfibische vaartuigen zo'n tweehonderd legervoertuigen in het oosten van het Oekraïense schiereiland aan land brachten. De schepen zouden vlak daarvoor de Straat van Kertsj, die de Krim van Russisch grondgebied scheidt, hebben overgestoken.

Ook werden meer dan zestig legervrachtwagens zonder kentekenplaten uitgeladen. Deze voertuigen reden daarna van de oostelijke stad Feodosia in de richting van Simferopol, de hoofdstad van de Krim.

Sinds de bezetting van de Krim door Russische troepen vorige week zou er niet zo'n grote militaire operatie op het schiereiland hebben plaatsgevonden.

"De voertuigen noch de paratroepers dragen kenmerken dat ze Russisch zijn, maar we twijfelen er niet aan waar hun loyaliteit ligt", zei Seleznjov.

Een verslaggever van AP zag het konvooi zaterdagmiddag op veertig kilometer afstand van Feodosia. Achterin de voertuigen zaten zwaarbewapende militairen. Journalisten die het konvooi volgden werden door de militairen bespuugd.