Uitslag Frankrijk - Nederland

Het Nederlandse Elftal is in Frankrijk gezakt voor het eerste examen richting het WK in Brazilië. De oefenwedstrijd in Parijs werd kansloos met 2-0 verloren. De ploeg van bondscoach Louis van Gaal startte met debutant Jean-Paul Boëtius in de basis. Ook Quincy Promes debuteerde in het shirt van Oranje.

Robin van Persie maakte de voorhoede compleet. Hij bleek op tijd hersteld van zijn darmklachten. Het duurde lang voordat de wedstrijd op gang kwam. In de openingsfase liet Frankrijk het initiatief vooral aan Oranje. Dat speelde geduldig erg geduldig. Tot kansen leidde dat speltype niet. Het bleef vooral bij rondspelen.

Pas na twintig minuten viel de eerste kans te noteren. Die was echter niet voor Oranje, maar voor Les Bleus. Karim Benzema dacht simpel binnen te kunnen koppen, nadat doelman Jasper Cillessen was geklopt. Toch liet hij het net niet bollen. Ron Vlaar werkte de bal op miraculeuze wijze met zijn hoofd uit het doel.

Ondanks dat Nederland het initiatief had, bleef Frankrijk dreigender voor het doel van Nederland, dan andersom. Pas na een half uur was Van Persie voor het eerst gevaarlijk met een schot tegen de vuisten van doelman Hugo Lloris.

Even later was het aan de andere kant wel raak. Benzema schoot op weergaloze wijze de 1-0 binnen. Hij ramde de bal vanuit de lucht schitterend in de lange hoek. Al ging Cillessen niet geheel vrijuit. Toch benadrukte Benzema met dit doelpunt zijn puike vorm van dit seizoen.

Frankrijk raakte vervolgens op stoom. Matuidi bekroonde die sterke fase met de 2-0. Hij stond aan het eindstation van een goed lopende aanval, die hij zelf opzetten. Met een halve omhaal verdubbelde hij de score. De tweede helft ging verder zoals de eerste was geëindigd. Een tamelijk kansloos Oranje hobbelde achter de Fransen aan. Al was de bal nog steeds veel in het bezit van Nederland. Het ontbrak vooral aan diepgang op het middenveld en aan de zijkanten.

Van een slotoffensief was dan ook geen sprake meer. Van Gaal liet Karim Rekik en Davy Klaassen nog debuteren, waardoor het percentage Eredivisie-spelers steeg. Evenredig daaraan daalde het niveau. Een stroperige tweede helft leverde nauwelijks meer kansen op. Gelukkig voor Oranje vond Frankrijk het na de 2-0 wel goed.

Het Nederlandse Elftal kent zo een slechte aanloop naar de verdere voorbereiding van het WK. In die voorbereiding wachten nog oefenduels tegen Ecuador en Ghana. Op 4 juni vindt in Amsterdam de uitzwaaiwedstrijd tegen Wales plaats. Op 13 juni wacht Spanje in Salvador als eerste tegenstander in de groepsfase van het prestigieuze toernooi.

Frankrijk

2 - 0

Nederland

 32' Benzema
 41' Matuidi
   
 
 Gele kaart: Cabaye (Frankrijk), v.d. Wiel (Nederland)
 
Stadion: Stade de France, Parijs
Toeschouwers: 80.000
Arbiter: Atkinson (Eng)
 
Opstelling:   Opstelling:
Lloris
Debuchy (Sagna/87)
Varane
Mangala
Evra (Digne/46)
Pogba (Sissoko/81)
Cabaye
Matuidi
Griezmann (Remy/68)
Benzema (Giroud/81)
Valbuena (Ribéry/63)
  Cillessen
v.d.Wiel
Vlaar
Martins Indi
Blind (Rekik/52)
Sneijder (Klaassen/72)
Clasie
Strootman (Schaars/39)
Promes
v.Persie
Boëtius (Depay/72)