Tweede Kamer achter miljardensteun Oekraïne

Een meerderheid van de Tweede Kamer staat achter het steunpakket van elf miljard euro dat de Europese Commissie aan Oekraïne wil geven. VVD, PvdA, D66 en GroenLinks geven groen licht, bleek woensdagavond tijdens een debat.

De VVD staat achter het steunpakket omdat het Nederland geen extra geld kost. Bovendien zijn er voorwaarden aan verbonden en houdt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) toezicht. "Er wordt dus geen blanco cheque aan Oekraïne gegeven", stelde VVD-Kamerlid Han ten Broeke.

PvdA'er Michiel Servaes zei dat het ook in het Nederlands belang is dat er in Oekraïne stabiliteit komt. Ook hij wees erop dat er voorwaarden zijn verbonden aan het geld. Het misbaar dat PVV-leider Geert Wilders maakt over het miljardenpakket, noemde Servaes potsierlijk.

Wilders verzet zich heftig tegen het steunpakket. "Eerst mochten we Griekenland en al die andere zuidelijke landen steunen, en nu is Oekraïne aan de beurt. Het is daar nog steeds een grote bende, en Henk en Ingrid mogen het gaan opknappen."

Ook SP en CDA zijn tegen het steunpakket. SP'er Arnold Merkies wees op de corruptie in Oekraïne. CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt vindt het te vroeg voor steun, omdat de situatie nog te instabiel is. "Het is buitengewoon onverstandig nu al over te gaan tot het overmaken van grote sommen geld", zei hij.

President José Manuel Barroso van de Europese Commissie kondigde woensdag het steunpakket aan. Met elf miljard euro viel dat groter uit dan verwacht, waarop beroering ontstond in de Tweede Kamer. Van het geld komt drie miljard uit de Europese begroting. De rest bestaat uit leningen van de Europese Investeringsbank en de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling.

Het steunpakket wordt donderdag besproken op een extra Europese top in Brussel over Oekraïne. Namens Nederland is premier Mark Rutte (VVD) daarbij aanwezig.