Greenpeace-acties bij Europese kerncentrales

Activisten van Greenpeace hebben woensdag in zes landen actiegevoerd tegen het in gebruik houden van oude kerncentrales. Greenpeace kwam onder meer bij de Nederlandse kerncentrale in Borssele in actie. In Zwitserland bezetten zo'n honderd actievoerders de kerncentrale Beznau. Een van de activisten die de Zwitserse centrale beklom was Marco Weber, een van de opvarenden van het schip Arctic Sunrise die vorig jaar werden opgepakt door de Russische autoriteiten. Ook bij de Zwitserse kerncentrale Oskarshamn klommen activisten op een reactorgebouw. In beide landen greep de politie in. Ook in België, Frankrijk en Spanje werd actiegevoerd.

Bij de centrale in Borssele stonden de actievoerders al voor zonsopgang voor de deur. Ze projecteerden een film op een reactorgebouw, waarin werd getoond hoe een kernramp er uit zou zien.

De milieuorganisatie wil met de acties aandacht vragen voor het feit dat de levensduur van Europese kerncentrales steeds verder wordt opgerekt. "Borssele is gebouwd voor een levensduur van veertig jaar", zegt Jorien de Lege van Greenpeace. "Vorig jaar kreeg de centrale echter een vergunning om nog twintig jaar open te blijven. Zo gaat het in heel Europa. Het moet maar eens afgelopen zijn met al die versleten kerncentrales. De risico's zijn onverantwoord hoog en het feit dat de nucleaire industrie daar niets voor hoeft te betalen is pure concurrentievervalsing."