Amersfoort zoekt woning voor weggepeste homo

De gemeente Amersfoort is op zoek naar een woning voor een homoseksuele man die vorig jaar is weggepest uit de wijk Liendert. Dat schrijft het college van burgemeester en wethouders in een brief aan de gemeenteraad.

De weggepeste man deed dinsdag op Facebook zijn beklag over de situatie waarin hij vanwege zijn geaardheid verzeild was geraakt. Hij beschreef dat hij vijf jaar geleden op 22-jarige leeftijd een flat kocht en al vrij snel te maken kreeg met groepen die het op hem hadden voorzien. "Ik kon de hond niet uitlaten en ik kon geen boodschappen doen zonder uitgescholden of bedreigd te worden." Uiteindelijk werden zijn ruiten ingegooid en zijn banden lekgestoken.

De gemeente reageerde volgens het slachtoffer aanvankelijk niet op zijn noodkreten. Na diverse mails, telefoontjes en aangiften kreeg hij in augustus een vervangende woning. Dat was echter tijdelijk, nu ziet de man zich gedwongen terug te keren 'naar een omgeving die niet veilig is'. De gemeente zou hem aan zijn lot overlaten.

"Ik ben bang voor wat er komen gaat als ik terugga", schrijft de man. Het huis verkopen zou ook niet eenvoudig zijn. "Als ik het verkoop, dan ga ik de schuldsanering in vanwege de restschuld die overblijft na de verkoop. Dat betekent dus dat ik dan nogmaals wordt 'gestraft' voor mijn geaardheid."

In de brief aan de gemeenteraad gaan de burgemeester en wethouders niet in op een eventuele terugkeer naar de oude wijk. "In nauw overleg met de bewoner wordt thans een definitieve oplossing gezocht, waarbij het gewenste en noodzakelijke maatwerk wordt toegepast en waarover we vanuit privacyoogpunt geen informatie verstrekken", schrijven zij. Een woordvoerder kon niet direct een verdere toelichting geven.

De burgemeester en wethouders spreken verder hun afschuw over de bedreigingen uit. Ook spreken ze hun waardering uit voor de Amersfoorters die voor de homoseksuele man opkomen.