Halfnaakte selfies Heleen van Royen naar museum

Het Letterkundig Museum in Den Haag gaat meer dan tweehonderd zelfportretten van Heleen van Royen tentoonstellen. De expositie getiteld Heleen van Royen: Selfmade geeft een 'intieme kijk in het leven van Van Royen'. De schrijfster geeft zichzelf weer helemaal bloot en schuwt naaktheid niet.

Het leven van de bestsellerauteur is voor de tentoonstelling ingedeeld in vijf thema's: liefde, seks, licht, duisternis en vergankelijkheid. De 48-jarige schrijfster publiceert ook een boek met haar selfies met een inleiding van fotograaf en schrijver Hans Aarsman.

Het museum ziet Van Royen als een 'representant van de succesvolle hedendaagse auteur en de toenemende bestsellercultuur'. "Als een moderne Jan Cremer bespeelt ze haar publiek, niet alleen in het literaire veld, maar ook daarbuiten", staat te lezen in een verklaring. De auteur is bekend van boeken als De Gelukkige Huisvrouw, De Mannentester en het boek Stout over flirten en erotiek dat ze maakte met lingeriekoningin Marlies Dekkers.

"Als ik schrijf, kan ik me altijd achter mijn personages verschuilen", reageert van Royen. "Bij dit project kan dat niet. Dit ben ik. Dat is soms pijnlijk en confronterend. Wie ben ik? Ben ik toonbaar? Hoelang nog? Nu ik de vijftig nader lijkt de drang om vast te leggen groter dan ooit, net als mijn pogingen tot 'lijfsbehoud'", aldus de openhartige Van Royen.

De tentoonstelling in het Letterkundig Museum is te zien van 16 mei tot 7 september.