NZa roept 12 ziekenhuizen op matje

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft van twaalf ziekenhuizen nog geen sterftecijfers ontvangen. Zes ziekenhuizen hadden moeite om de cijfers te berekenen en kwamen er niet uit voor de deadline. Zes andere hebben helemaal niets van zich laten horen. Dat laat een woordvoerder maandagavond weten.

Van de 89 ziekenhuizen hebben 75 ziekenhuizen de gegevens op hun website gepubliceerd. Twee daarvan hoeven geen cijfers te geven omdat zij failliet zijn gegaan - het Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse - of minder dan zestig sterfgevallen per jaar tellen.

De NZa sluit niet uit dat er later deze week alsnog cijfers binnenkomen van de twaalf achterblijvers. Met de zes ziekenhuizen die niet uit de gegevens kwamen, wil de NZa in gesprek om de situatie op te lossen. Een van die ziekenhuizen is het Erasmus MC in Rotterdam.

Ook de andere ziekenhuizen worden op het matje geroepen. De NZa wil weten waarom ze niets van zich hebben laten horen. Als ze weigeren kan het tot een last onder dwangsom komen.

De ziekenhuizen zijn voor het eerst verplicht om hun sterftecijfers openbaar te maken. Zaterdag liep de deadline af. Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) wil dat consumenten aan de hand van de cijfers zelf kunnen bepalen of het ziekenhuis voldoet aan hun verwachtingen.

NRC meldde zondag al op basis van een eigen inventarisatie dat zeker elf ziekenhuizen hun gegevens nog niet openbaar hadden gemaakt. Verder bleek dat het gemiddelde sterftecijfer in het Amstelland ziekenhuis in Amstelveen het hoogst is met een sterftescore van 123. Het Martini Ziekenhuis in Groningen scoort met 62 het laagst.

Van de 75 ziekenhuizen die hun sterftecijfers openbaar maakten, deden 65 dit volledig door ook de sterftecijfers per diagnosegroep bekend te maken.