Kwart toeslagen Bulgarenfraude terug

Ongeveer een kwart van de ten onrechte uitgekeerde toeslagen aan Bulgaren was op 1 februari teruggevorderd door de Belastingdienst. Van de ruim vier miljoen euro die openstond aan boetes en toeslagen, was op die datum nog 3,1 miljoen euro over. Staatssecretaris van Economische Zaken Eric Wiebes (VVD) heeft dat maandag per brief aan de Tweede Kamer laten weten.

Wiebes schrijft dat de Belastingdienst in zijn inspanningen om het geld terug te krijgen 'de volledige medewerking' nodig heeft van de Bulgaarse autoriteiten. Daarom belde hij onlangs met de Bulgaarse minister van financiën, die hem toezegde zich 'actief en persoonlijk' met het dossier bezig te houden, aldus de staatssecretaris. Wiebes sprak af intensief contact te houden over de zaak.

Hoeveel geld de Belastingdienst uiteindelijk boven water kan krijgen, hangt volgens Wiebes af van de mate waarin de schade op personen is te verhalen. Wiebes vertelt de Kamer in een volgende rapportage in hoeverre dat mogelijk is.

Staatssecretaris Wiebes verving vorige maand zijn partijgenoot Frans Weekers toen een Kamermeerderheid vond dat die de problemen bij de Belastingdienst niet kon oplossen. Weekers lag onder vuur omdat de huur- en zorgtoeslagen van een groot aantal mensen ten onrechte waren stopgezet door de invoering van nieuwe maatregelen om fraude tegen te gaan.

Eerder was het functioneren van Weekers al in twijfel getrokken vanwege de fraude van honderden Bulgaren, die op grote schaal onder meer huur- en zorgtoeslagen incasseerden op niet-bestaande adressen. In totaal hielden 805 Bulgaren zich met de fraude bezig. De Belastingdienst had op 1 februari 4136 terugvorderingen in behandeling, waarvan 804 boetes.