'Twee keer meer huizen verkocht in februari'

De hoeveelheid verkochte woningen lag in februari twee keer hoger dan een jaar geleden. Veertienduizend woningen veranderden van eigenaar. Dat blijkt uit een indicatie van de woningmarkt van Makelaarsland, op basis van eigen cijfers.

In januari werden al twaalfduizend huizen verkocht. Begin 2013 bleef het aantal verkochte huizen in beide maanden steken onder de zesduizend. De huizenmarkt zat toen op een dieptepunt.

Potentiële huizenkopers kwamen in februari 170 duizend keer langs voor een bezichtiging. De vraag naar woningen in de eerste maanden van 2014 op het hoogste niveau van de afgelopen vijf jaar. Het niveau van voor de crisis is echter nog niet bereikt. "Voor de huizencrisis lag het aantal verkopen nog dertig procent hoger, rond de tweehonderdduizend per jaar", zegt directeur van Makelaarsland Jeroen Stoop in een reactie.

Makelaarsland voorziet een verdere groei van het aantal verkochte woningen in de rest van het jaar. "Veel potentiële kopers willen nu kopen om te profiteren van gedaalde huizenprijzen en lage hypotheekrente", zegt Stoop.

Makelaarsland verkoopt vooral bestaande huizen. Stoop heeft de indruk dat ook de nieuwbouwmarkt aantrekt, maar minder hard dan de bestaande huizenmarkt. "De kosten van bestaande woningen is omlaag gegaan, maar bij nieuwbouw is dat moeilijker. De bouwkosten en de prijs die voor de grond is betaald, moeten worden terugverdiend, waardoor zakken in prijs niet even eenvoudig is."