Autobom Taliban voortijdig ontploft

Negen Taliban zijn zaterdagnacht in het oosten van Afghanistan om het leven gekomen toen een door hen geprepareerde autobom voortijdig explodeerde. De ontploffing in de provincie Logar verwoestte ook een nabijgelegen woonhuis, waardoor ook twee vrouwen en twee kinderen omkwamen.

Onder de omgekomen Taliban waren drie Afghanen en zes Pakistanen, zei een woordvoerder van de provinciale gouverneur. Het was onduidelijk voor wie de autobom bedoeld was. Het Afghaanse leger stuurde vorige week versterkingen naar de provinciehoofdstad Pul-e-Alam nadat het was getipt dat er een aanslag werd beraamd.

In de zuidelijke provincie Kandahar drong een zelfmoordterrorist door in een politiebureau, maar agenten namen hem onder vuur waardoor hij gedwongen was zijn explosievengordel snel te ontsteken. Hierdoor raakte slechts één burger gewond, zei een woordvoerder van de politie.

Uit de gevangenis van Kandahar wisten twaalf Taliban door een list te ontsnappen. De gevangenis ontving een lijst van gedetineerden die moesten worden vrijgelaten, maar een handlanger onder het gevangenispersoneel had hun namen eraan toegevoegd. Twee van de twaalf zijn opgepakt en zitten weer vast, maar de tien anderen en hun handlanger zijn nog zoek.