Ultraorthodoxe joden massaal de straat op

Honderdduizenden ultraorthodoxe joden hebben zondag in Jeruzalem gedemonstreerd tegen plannen om hen te verplichten militaire dienst te vervullen. In verband met het protest was het openbaar vervoer stilgelegd en sloten scholen en sommige overheidsdiensten vervroegd hun deuren.

Ook vrouwen en jonge kinderen waren door leiders van de ultraorthodoxe gemeenschap aangemoedigd de straat op te gaan; zij demonstreerden strikt gescheiden van de mannen.

Ultraorthodoxe joden vormen ongeveer acht procent van de acht miljoen inwoners van Israël. Sinds de oprichting van de joodse staat in 1948 zijn jonge ultraorthodoxe mannen vrijgesteld van militaire dienst om religieuze studies te volgen. Oudere ultraorthodoxe mannen hebben vaak geen betaald werk maar wel een uitkering om zich volledig aan de studie te wijden.

Volgens de ultraorthodoxen vervullen hun jonge mannen door hun gebeden en studie ook een dienst aan het land, doordat zij het joodse erfgoed en de joodse cultuur in stand houden. Seculiere Israëliërs vinden dit echter niet genoeg. De kwestie vervulde een prominente rol in de verkiezingen van vorig jaar en de centrumrechtse regering die daar uit voortkwam heeft hervormingen afgesproken waardoor de militaire dienstplicht ook voor ultraorthodoxen zal gelden. Het wetsvoorstel dat dit moet regelen wordt deze maand behandeld in het parlement.