Russisch leger naar Simferopol

Een kolonne van honderden Russische militairen rukt zondagochtend op naar de provinciehoofdstad van de Krim. Het Oekraïense parlement zoekt ondertussen achter gesloten deuren naar een manier om de spanningen op het schiereiland en de opdringerigheid van de machtige buur het hoofd te bieden.

Op de weg van Sebastopol naar Simferopol, de hoofdstad van de autonome Oekraïense deelrepubliek, zagen AP-verslaggevers zondagochtend twaalf legervrachtwagens vol militairen voorbijtrekken. Ook een met een mitrailleur uitgerust Tiger-voertuig en twee ambulances maakten deel uit van het konvooi.

De Russische president Vladimir Poetin trekt zich vooralsnog weinig aan van de eis van het Westen dat hij zijn troepen uit Oekraïne terug moet trekken. Het Kremlin houdt vol dat Rusland het recht heeft op te komen voor zijn belangen en voor de Russischtalige inwoners van de Krim en elders in Oekraïne.

De NAVO vergadert zondagmiddag over de crisis in Oekraïne. Naar verluidt zijn er reeds 15.000 Russische soldaten hun bases uit op de Krim. Daar zouden recentelijk nog eens 6000 soldaten aan toegevoegd zijn.