Oekraïne brengt leger in staat van paraatheid

Oekraïne brengt zijn troepen in volledige staat van paraatheid. Dat heeft waarnemend president Oleksandr Toertsjinov zaterdagavond gezegd na een zitting van de Raad voor Nationale Veiligheid en Defensie, melden Oekraïense media.

Het besluit om het leger gevechtsklaar te maken komt enkele uren nadat de Russische president Vladimir Poetin toestemming had gekregen van het hogerhuis van het Russische parlement om troepen naar Oekraïne te sturen om de situatie daar te stabiliseren.

Behalve het leger dat in staat van paraatheid wordt gebracht, werd ook besloten om energiecentrales en andere belangrijke objecten extra te beveiligen. De veiligheidsraad heeft volgens Toertsjinov een gedetailleerd actieplan voor het geval Rusland daadwerkelijk overgaat tot militair ingrijpen in Oekraïne.

Toertsjinov, die na de vlucht van Viktor Janoekovitsj vorige week tot waarnemend president werd benoemd door het parlement, riep de Oekraïners op tot eenheid en 'te vergeten wie links is of wie rechts'. "We zijn allen Oekraïeners."

De Federatieraad van het Russische parlement stemde zaterdagmiddag unaniem in met het verzoek van Poetin om militairen naar Oekraïne te sturen. Overigens heeft het er alle schijn van dat op de Krim, een autonome regio, al Russische militairen actief zijn, nog afgezien van de militaire aanwezigheid die Rusland in het gebied heeft in verband met de daar gelegerde Zwarte Zeevloot.