'Carnavalskraker moet dom en stompzinnig zijn'

Carnaval begint officieel op zondag, maar het feest is in veel kroegen in met name het zuiden van het land vrijdag al losgebarsten. Duizenden liefhebbers hossen er in prachtige kostuums op los, genietend van de beste carnavalshits. Maar waar moet een echte kraker eigenlijk aan voldoen?

"Een echte carnavalskraker moet volgens mij een beetje dom zijn", zegt Frans van der Meer, die met zijn creatie Ferry van de Zaande een van de carnavalshits van het jaar te pakken heeft, tegen Novum Nieuws. "Het moet over iets stompzinnigs gaan en de tekst moet bij voorkeur dubbelzinnig zijn. Je moet er op kunnen hossen en het refrein makkelijk kunnen meelallen."

Het nummer De Gròzzie van Mèn Buurvrouw (Derin, Deruit) van Ferry van de Zaande & Veul Gère werd afgelopen week door 3FM uitgeroepen tot carnavalshit van het jaar. Volgens Van der Meer heeft het lied alle ingrediënten van een echte kraker. "Het heeft een intro dat in je hoofd blijft zitten, er zit een verhaaltje in, je kunt het refrein meelallen en de tekst is dubbelzinnig", somt hij op. In het nummer wordt gezongen over de grote garage van de buurvrouw en een grote wagen die erin mag worden geparkeerd.

Willem van Schijndel van De Deurzakkers is van mening dat een goeie kreet van belang is voor een carnavalshit. "Gecombineerd met een lekker ritme." Het thema hoeft volgens Van Schijndel niet per se actueel te zijn. "Dan moet het precies in de roos zijn en da's lastig. Wij hebben dit jaar het nummer Houdoe, dat we al een tijdje hadden liggen", aldus Van Schijndel, die een tijdje uit de running was omdat hij werd getroffen door prostaatkanker. "Omdat ik ziek was, hadden we geen tijd om een nieuw lied te maken."

Niet alleen 3FM heeft een lijstje gemaakt met de beste carnavalshits, ook door Omroep Brabant en Radio NL worden hitlijsten bijgehouden. De Carnaval Top 40 maakte afgelopen week bekend dat Sjeng Oan de Geng van De Nachroave de grootste carnavalshit is in de bijna vijftigjarige geschiedenis van de Top 40. André van Duin is de meest succesvolle artiest met maar liefst tien hits, waaronder Pizzalied, Willempie en Nederland, Die heeft de Bal.