'Zeehondencrèche wil naar Lauwersoog'

De zeehondencrèche in Pieterburen wil verhuizen naar het 20 kilometer verderop gelegen Lauwersoog. Oud-staatssecretaris Henk Bleker, de nieuwe voorzitter van de raad van toezicht, zegt zaterdag in Trouw die wens te proeven bij de staf van de zeehondenopvang.

De komende week praat de zeehondencrèche met de burgemeester en wethouders van De Marne, waar Lauwersoog onder valt. Het is niet de eerste keer dat de opvang verhuisplannen heeft. In 2007 kondigde toenmalig directeur Lenie 't Hart een verhuizing naar Delfzijl aan. Uiteindelijk bleef de opvang toch in Pieterburen.

In Pieterburen kreeg de crèche volgens Trouw nooit subsidie. In Lauwersoog zou de opvang daar mogelijk wel op kunnen rekenen. In de haven worden miljoenen geïnvesteerd. Een zeehondencrèche en educatief centrum zou een toeristische trekpleister zijn.

De afgelopen weken kwam het tot een conflict tussen ' t Hart, die de opvang oprichtte, en de zeehondencrèche. Onder de nieuwe directeur, Niek Kuizenga, is de opvang volgens haar te veel een attractiepark geworden

't Hart trad in 2012 terug als directeur van de zeehondencrèche, maar oefende nog wel invloed uit op het beleid. Het personeel van de crèche ging eerder deze maand in staking omdat ze door willen gaan met hun eigen beleid, waarin de crèche zeehonden eerder terugzet in de natuur.

De raad van toezicht, die het oude beleid verdedigde, is eerder deze maand opgestapt. 't Hart maakte vrijdag bekend dat ze wil dat de naar haar vernoemde zeehondencrèche zijn naam wijzigt. Ze wil dat haar naam niet meer aan de opvang verbonden is.