'Unieke generatie' gehuldigd in Olympisch Stadion

De olympische medaillewinnaars zijn vrijdag na de eerste dag van het NK allround en het NK sprint gehuldigd. Voormalig topschaatser Ard Schenk sprak de sporters toe in het Olympisch Stadion in Amsterdam. Volgens de drievoudig olympisch kampioen van 1972 is de huidige generatie 'uniek'. "Jullie hebben elkaar gestuwd tot ongekende hoogte", liet hij weten.

De schaatsers die brons veroverden betraden als eerste via de marathonpoort het stadion. De winnaars van olympisch goud waren als laatste aan de beurt. Fakkeldragers vormden een erehaag en vuurwerk zette de huldiging nog iets meer luister bij.

Alle medaillewinnaars kregen een krans, voordat ze gezamenlijk een laatste ereronde reden. Tijdens die ereronde werden beelden getoond van het succes in Sochi, waar Nederland een recordaantal van 24 medailles won. Jorrit Bergsma, die de beste was op de 10.000 meter, moest als enige verstek laten gaan.

De zestien medaillewinnaars moesten de afgelopen dagen al meerdere huldigingen afwerken. Maandag was de traditionele 'Welkom Thuis' voor alle olympiërs in Assen en de medaillewinnaars meldden zich dinsdag bij premier Mark Rutte en koning Willem-Alexander.