'Timosjenko dingt mee naar presidentschap'

De Oekraïense oud-premier Joelia Timosjenko doet een gooi naar het presidentschap. Dat heeft ze toevertrouwd aan oppositieleider Vitali Klitsjko, een van haar concurrenten bij de verkiezing van 25 mei. Klitsjko lichtte het parlement vrijdag in over Timosjenko's voornemen, meldt het Duitse persbureau dpa.

De 53-jarige en nog immer charmante Timosjenko werd zaterdag vrijgelaten. Ze zat een gevangenisstraf uit voor ambtsmisbruik, maar heeft altijd volgehouden dat ze het slachtoffer was van de wraak van haar politieke aartsrivaal Viktor Janoekovitsj, de afgelopen weekeinde verdreven president. Ze klaagde over een in de cel verslechterde gezondheid, maar in Kiev klinkt het gerucht steeds luider dat dat erg meevalt.

Timosjenko was in 2004 een van de leiders van de Oranjerevolutie, de volksopstand die uitbrak uit woede over grootschalige fraude bij de presidentsverkiezingen. Slachtoffer van de zwendel was Viktor Joesjtsjenko, die in de tweede ronde nipt van Janoekovitsj verloor. Maar Timosjenko werd met haar blonde vlechten de spraakmakende leidster van de omwenteling. Ze werd al snel het boegbeeld van de democratisering van de voormalige Sovjet-republiek.

Toen Joesjtsjenko uiteindelijk president werd en hij Timosjenko benoemde tot premier kreeg de wereld een andere kant van haar te zien. De twee lagen voortdurend met elkaar in de clinch. Joesjtsjenko betichtte zijn premier van belangenverstrengeling. Die aantijging keerde met nieuw venijn terug nadat Timosjenko in 2010 de presidentsverkiezingen had verloren van haar oude vijand Janoekovitsj.

De aanstaande wedijver met een medestander vervult Klitsjko met gemengde gevoelens, zei hij vrijdag.