'Gewapende invasie' op de Krim

De kersverse Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken Arsen Avakov noemt de inname van het parlementsgebouw op de Krim en het vliegveld van Sebastopol door pro-Russische infiltranten 'een gewapende invasie.' 

Dat stelt persbureau Reuters aan de hand van zijn Facebookpagina. Avakov noemt de actie 'een provocatie' en roept op tot besprekingen tussen alle partijen. Hij stelt dat het vliegveld van Sebastopol, dat vlakbij de Russische marinebasis ligt, vannacht ingenomen is door Russische troepen en dat zij de wegen richting het vliegveld blokkeren.

De Russen ontkennen ondertussen iets met de situatie te maken te hebben, maar hebben wel 150.000 troepen in de regio in de hoogste staat van paraatheid gebracht.

Volgens eigen zeggen is dat voor een allang geplande militaire oefening en ziet het Westen spoken. Ook worden Westerse media beschuldigd anti-Russische oorloghitsende propaganda te verspreiden.

De Oekraïense regering overweegt om de noodtoestand op de Krim uit te roepen, zodat men effectief de pro-Russische gewapende rebellen zou kunnen bekampen. Dat zou echter de tweesplijt in het land nog erger maken dan-ie al is.